Brusinky - nový prvek ve výživě kočky

Brusinky - nový prvek ve výživě kočky

Je to jen móda nebo snad náhoda, že se náhle objevují brusinky ve výživě domácích mazlíčků? Ne, je to jen zapomenutá tradice.Brusinky mají dlouhou historii ve výživě lidí, kde jsou využívány a velmi ceněny tisíce let. Jsou vyhledávány i divokými zvířaty v oblastech, kde rostou, a to včetně zvířat všežravých a masožravých. Až v posledních desetiletích vědci přesněji odhalili a popsali, proč si brusinek odjakživa severští obyvatelé Evropy, Asie a Ameriky tak vážily.

Brusinky se odjakživa zpracovávaly v potravinářství, jako čerstvé, sušené, nebo v podobě různých marmelád. Odjakživa bylo známo, že brusinky mají příznivý vliv na zdraví. Obsahují velké množství vitamínů a minerálů a jiných prokazatelně účinných biologicky aktivních látek. Předmětem zájmu biochemiků a lékařů jsou zejména brusinkové bioflavonoidy, červená rostlinná barviva, polyfenolové antioxidanty, taniny a zejména proanthokyanidiny (PAC).

Brusinky – podávané pravidelně a v dostatečné dávce - jsou jedním z nejúčinnějších přírodních antioxidantů, tedy látek napomáhajících prevenci četných civilizačních chorob. Používají se po staletí, američtí Indiáni jim například říkali „plody plné síly“. Mají pozitivní vliv zejména na zdraví močového ústrojí. Výzkumné práce potvrdily, že brusinky obsahují látku, která znemožňuje bakteriím uchytit se na stěnách močových cest a močového měchýře, brání jejich množení a tím pomáhá k odstranění původců zánětů. Zároveň příznivě ovlivňuje pH sliznice močových cest. Zmírňuje pálení a svědění, pokud zde už nějaké patologické procesy probíhají a dokonce snižuje zápach moči. V trávicím systému, zejména v případech výskytu žaludečních vředů, je zmapován antimikrobiální účinek brusinek, podporovaný taniny, kladně ovlivňujícím povrch trubic svými stahujícími účinky.

Proanthokyanidiny (PAC) dávají brusinkám jejich typickou natrpklou chuť. V součinnosti s vysokým obsahem organických kyselin vytvářejí v močových cestách nepříznivé podmínky pro množení bakterií a podílejí se na aktivním zamezení usazování bakterií. Obsah PAC je měřitelný a pro farmakologii standardizovatelný, takže odrůdy brusinek jsou dokonce objektivně porovnatelné. Nejvyššími obsahy se chlubí kanadští pěstitelé. Také kyselina chinová z brusinek se vylučuje močí a brzdí tvorbu některých ledvinových kamenů.

U lidí se brusinky doporučují na problémy s močovými cestami a ledvinami, s prostatou, bakteriálními záněty žaludku a při snížené imunitě. Pozitivní účinky jsou využívány po staletí, v posledních padesáti letech byly zkoumány a ověřeny klinickými testy. S brusinkovými přípravky různých forem – koncentráty, výtažky, tabletami, sirupy, nápoji – se setkáváme v lidské doplňkové výživě, v prevenci i terapii akutních problémů. V posledních letech začínají využívat brusinkové doplňky i někteří přední výrobci krmiv pro domácí mazlíčky.

Snad každý, kdo žil pár let v domácnosti s kočkou, se musel setkat s velkou citlivostní jejího vylučovacího močového systému a s problémy, které kočce (a zejména kocourovi) často zkomplikují nebo dokonce zkrátí život. Náročná a drahá veterinární péče často zachraňuje chyby ve výživě. Pokud však víme, že existují prověřené a účinné prostředky, jak se nebezpečí vyhnout, měli bychom je běžně a každodenně využívat. Zvláště když cenu krmiva tyto doplňky nijak významně nezvyšují.

Brusinka v krmivu patří spolu s vybalancovaným pH a sníženou hladinou hořčíku k účinné prevenci mnohých kočičích problémů.

Ještě před pár lety byly brusinky ve střední Evropě poměrně vzácné a velmi drahé. U nás jsme se setkávali téměř výhradně se zpracovanými plody klikvy, rostliny brusnici ne zcela příbuzné, ale velmi podobné většinou vlastností. Dodnes se k nám vozí hlavně z Polska a často bývá označována jako brusinka. Klikev i brusinku jsme používali celkem výjimečně jako sváteční kulinářskou specialitu – brusinkovou zavařeninu na zvěřinu nebo svíčkovou omáčku. Pěstování v průmyslově využitelném množství a zejména strojová sklizeň nebyla možná, objem ruční práce neumožňoval rozvoj odvětví. Až technologický pokrok umožnil používat brusinky běžněji. Můžeme je tak dopřát nejen všem potřebným lidem, ale dokonce i jejich nejlépe živeným čtyřnohým přátelům. Sklizeň brusinek může probíhat klasickou suchou metodou, ručním nebo strojovým trháním. Více je nyní využívána metoda mokrá, při které je speciálně tvarovaná a situovaná brusinková „plantáž“ dočasně zaplavena vodou. Správně zralé zdravé plody se utrhnou samy nebo zatřesením sklízecím strojem a vyplavou na hladinu, ze které jsou za pomocí jednoduché mechanizace rychle a produktivně sklizeny, shrabovány.

Pro pozitivní účinky i pro dostupnost kvalitních brusinek v Kanadě používají špičkoví kanadští výrobci brusinky nebo extrakt z nich v nejlepších krmivech pro kočky. S kanadskou brusinkou jsme se dosud setkávali v některých krmivech řady Nutram a nyní nově ve Feline Perfection.

MVDr. Zdeňka Dvořáková

Brusnice brusinka
Brusnice brusinka (Vaccinium) je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Její červený plod, bobule brusinka, dala obecně známé jméno celé rostlině. Roste v kyselých, svažitých a na minerály chudých půdách horských (v oblastech jehličnatých lesů), na vřesovištích a rašeliništích. Vyskytuje se v mírném pásu téměř celé severní polokoule.
Vzhledem připomíná příbuznou borůvku. Je to stále zelený plazivý keřík dosahující délky až dva metry, výšky jen 15 – 25 cm. Kvete od května do července bílým až růžovým květem, v hustých převislých hroznech. Opylován je včelami. Plodem jsou jasně červené lesklé bobule o průměru 5-8 mm, jsou jedlé, chuť mají mírně kyselou, nahořklou, dozrávají v srpnu až říjnu.
Na našem území se vyskytuje zřídka a patří mezi chráněné rostliny. Plody a výrobky z nich jsou proto dováženy z tradičních pěstitelských oblastí – Kanada, sever USA, severské stáry Evropy a Asie.

 Zdravé vylučování naší kočky řešme včas
1. Výběr plemene může být důležitý – některé kočky byly rychle vyšlechtěny na mohutný vzhled. Nechtěným důsledkem je, žepaktřeba osmikilovému briťákovi často naroste jen drobné močopohlavní ústrojí, matkou přírodou stavěné na původní geneticky tříkilovou kočku. Zátěž nerovnovážně vyvinutých a narostlých orgánů je obrovská, často organismem nezvladatelná.
2. Výchova a prostředí u kotěte hraje v budoucím zdraví vylučovacích orgánů velkou roli. Musíme koťata naučit hodně pít, milovat vodu, hrát si s ní a přitom jí co nejvíce přijmout. Vylučování a celkové zdraví tím můžeme velmi ovlivnit. Uvědomme si, že tělo potřebuje k vylučování dostatek tekutin. A to nejen když krmíme suchým krmivem. Zejména použití různě nasolených a chemií ošetřených paštiček a kapsiček zatěžuje organismus a žádá více tekutin.
3. Výběr krmiva. Jen některá kvalitní kompletní suchá krmiva mají celoživotní program podpory a ochrany vylučovacích procesů u koček. Vybalancované kontrolované pH, snížená hladina hořčíku, přírodní antioxidanty, redukce tvorby močových kamenů typu struvit nebo oxalát vybranou výživou, to jsou základní kriteria výběru krmiva u koček a kocourů, zejména časně kastrovaných.

Reklama

banner